Skarpt Läge 
Hitta ditt fokus

Vad är stress?

Det finns många definitioner på vad stress är.

Ska man uttrycka sig enkelt är stress en rubbad jämvikt hos en unik person.

Stress är ingenting vi kan ta ett blodprov för att se om vi är stressade.

Man kan säga att vi alla befinner oss på ”stresståget” där slutstationen är ”väggen”. Därför är det viktigt att vid varje mellanstation dra i nödbromsen och backa tåget tillbaka till föregående station för att till slut återkomma till startstationen.

När vi ”startar om ” så har vi lärt oss och fått de verktyg vi behöver för att kunna dra i nödbromsen i ett tidigt skede och återgå till startstationen.

Vi tar in motsvarande 34 GB (100 000 ord) varje dag. Den mängden får en vanlig bärbar dator att krascha på en vecka!

Idag översköljs vi av information från många olika håll. En vanlig dag tittar och lyssnar du på nyheter från tidningar, tv, radio, dator och inte minst din mobil. Utöver detta tillkommer information från familj, vänner, reklam, arbete, ja du förstår själv. Forskning visar att vi generellt sett utnyttjar ca 50% av vår kapacitet när vi arbetar.

En stor anledning till detta är att våra tankar är någon annanstans än på situationen vi befinner oss i. Många känner nog igen sig i att fundera på exempelvis familj, partner, träning och vad det ska ätas till middag samtidigt som du kollar din mail. Dessvärre är det motsatta förhållandet allt mer vanligt. Våra tankar är på jobbet när vi är med familj, partner, träning och äter middag. Detta medför att vi blir stressade och pressade och behöver kunna fokusera.